Gevulde Donuts

Traditiegetrouw bakken wij met oud en nieuw zelf oliebollen. Op oudjaarsdag staan wij heerlijk buiten bij de houtkachel. Ik maak het beslag en Bart bakt buiten de oliebollen onder het genot van een biertje.

Vaak komen de buren, familie en vrienden aanwaaien om een oliebol te eten en een drankje te doen….. Super gezellig!

Afgelopen weekend besloot ik donuts te maken, echter zonder gat, dus het zijn meer een soort berlinerbollen geworden. Ik bereidde de donuts voor en Bart bakte ze buiten onder de veranda, bij de houtkachel onder het genot van een biertje. Een goede generale repetitie voor volgende week dus.

Het maken van deze donuts is niet moeilijk, je maakt het deeg en laat het vervolgens een nacht rijzen in de koelkast. Prima te doen, echter niet zo geschikt voor een spontane bakmiddag. Waar je het meest op moet letten bij het maken van deze donuts is dat je ze voorzichtig oppakt en alles goed bebloemd. Wanneer ze blijven plakken trek je namelijk de lucht eruit en zakken ze in. Volg onderstaand recept en het komt allemaal goed!


Ingrediënten voor circa 25 donuts

 • 750 gram bloem
 • 120 gram fijne kristalsuiker
 • 1 zakje gist ( 7gr)
 • 6 eieren ( op kamertemperatuur)
 • 1 tl vanillearoma
 • 225 ml volle melk
 • 185 gram ongezouten roomboter
 • snuf zout
 • 4 liter zonnebloemolie om in te frituren

Benodigdheden

 • Een pan met dikke bodem
 • thermometer ( om de olietemperatuur in de gaten te houden)
 • Schuimspaan

Bereidingswijze

Dag 1

Doe alle ingedriënten zonder de olie en boter in de standmixer of gebruik een handmixer met deeghaken. Meng alles in 10 minuten goed door elkaar tot een zeer elastisch deeg. Voeg na 10 minuten de boter toe en meng alles nog 10 minuten door. Zet het deeg afgedekt met plastic folie een nacht in de koelkast.

Dag 2

Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee-en op en met bloem bestoven aanrecht. Zet een grote platte schaal klaar, ik gebruikte de bakplaat van mijn oven, en bestrooi deze zeer royaal met bloem. Rol het deeg uit tot het circa 2 cm dik is. Gebruik een ronde uitsteker of een groot glas of ander rond voorwerp om rondjes ui het deeg te steken. Zorg dat er voldoende bloem onder en op de donut ligt, zodat hij niet vast komt te zitten aan de plaat. Dek de plaat met donuts af met theedoeken en laat nog 2-4 uur rijzen tot ze in vollume zijn verdubbeld.

Bereid de pan voor door de olie te verwarmen naar 180 graden celcius. Plaats de donuts heel voorzichtig op je schuimspaan en laat ze in de olie glijden. Na ongeveer 2 minuten is de kant die in de olie ligt goudbruin, keer de donut om en bak de andere zijde ook 2 minuten. Bak maximaal 3 donuts per keer om de olie niet te veel af te koelen. Laat de donuts uitlekken op een schaal vol keukenpapier en haal ze vervolgens door een schaaltje suiker.

Ik heb ervoor gekozen om de donuts te vullen met banketbakkersroom, maar je kunt ze ook vullen met slagroom of jam. Ik gebruikte hiervoor een spuitzak met een spuitmondje.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*