Gevulde koeken

Vandaag maakte ik een echte klassieker, namelijk gevulde koeken. Ik ken weinig mensen die ze niet lusten, heerlijke koeken gevuld met amandelspijs.

Hier in huis zijn juist de kleinere gevulde koeken favoriet, meer korst en minder spijs. Vandaar dat ik ervoor heb gekozen om kleine gevulde koeken te maken.

Voor het maken van deze koeken heb ik het recept gebruikt van Rutgerbakt.

Je kunt de koeken ook heel goed invriezen, bak de koeken dan niet af, maar vries ze meteen in. Je haalt ze uit de vriezer en bakt ze circa 5 minuten langer dan de hieronder aangegeven tijd. Op deze manier heb je altijd verse koeken op voorraad als je onverwachts visite krijgt.

Onderstaand recept is voor 24 kleine koeken van 5 cm of 12 van 10cm.

Ingrediënten

 • 165 gr boter, op kamertemperatuur
 • 150 gr witte basterdsuiker
 • tl citroenrasp
 • snufje zout
 • 1 ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
 • 1 el water
 • 300 gr bloem
 • 1 ½ tl bakpoeder
 • 250 gr amandelspijs
 • 1 el water

Extra

 • bloem, voor het werkblad
 • ½ ei, losgeklopt, om te bestrijken
 • 12 of 24 amandelen om te garneren

Bereidingswijze

Meng de boter met de basterdsuiker, citroenrasp en zout door elkaar. Voeg vervolgens het ei en water toe en als je dit gemeng heb ook de bloem en het bakpoeder. Kneed alles totdat het een deeg vormt. Verpak het deeg in folie en laat minimaal 60 minuten rusten in de koelkast.

Meng de amandelspijs met de helft van het losgeklopte ei en een eetlepel water. Je kunt de spijs het beste in een spuitzakje doen, zodat je het makkelijk in rondjes kan spuiten op de koeken.

Verwarm de oven op 200 graden hetelucht. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door. Rol het uit op een bebloemd aanrecht tot een lap met een dikte van circa 3 mm. Steek met een ronde uitsteker cirkels uit ( 5cm voor kleine of 10cm voor grote koeken).

Spuit met de spuitzak de amandelspijs op de helft van de cirkels. Hou een rand van 1cm vrij aan de randen. Bestrijk de randen met water en leg de andere cirkels bovenop de cirkels met de amandelspijs. Druk de randen lichtjes aan, voor een traditionele look druk je ze dicht met de tanden van een vork. Ik heb dit niet gedaan, zoals je kunt zien op bovenstaande foto. Om het af te maken bestrijk je de koeken met losgeklopt ei en druk je een amandel bovenop de koek. Bak de koeken voor 13-15 minuten goudbruin in de oven.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*