Jackfruit carnitas

Vandaag een vegetarisch recept wat zelfs bij de grootste carnivoren in de smaak zal vallen. Ik heb jackfruit gebruikt als vleesvervanger. Jackfruit wordt wereldwijd door veel vegetariërs en veganisten gebruiken als vleesvervanger.

Jackfruit is een grote stekelvormige vrucht, die in Azië, Afrika en Zuid-Amerika aan de bonen groeit. Je kunt de vrucht op 2 manieren eten; rijp, de vrucht is dan geel en zoet van smaak, of onrijp, de vrucht is dan wit en vlezig van structuur.

In Nederland was jackfruit tot voor kort niet in de reguliere supermarkten verkrijgbaar, maar sinds kort verkoopt de Albert Heijn jonge Jackfruit van Fairtrade Original. Je vindt de blikken in het schap van de peulvruchten.

Jonge jackfruit is heel neutraal van smaak en absorbeert echt de smaak van de marinade. In onderstaand recept laat ik je zien hoe je van jackfruit carnitas maakt. Carnitas maak je normaal gesproken van varkensvlees wat je langzaam gaart in een slowcooker op pan.

Onderstaand recept is voldoende voor 6 kleine maistortilla’s


Ingrediënten

 • 6 mini maistortilla’s
 • 1 blikje Young Jackfruit
 • 1 ui
 • 1 el chipotle peper in adobosaus
 • 1 tl gerookt paprikapoeder
 • 1 tl komijnpoeder
 • 2 tl oregano
 • 1 tl uienpoeder
 • 1 el sojasaus
 • 2 teentjes knoflook geperst
 • 1 el maple syrup

Voor erbij

 • salsasaus
 • mais
 • zure room
 • verse koriander

Bereidingswijze

Open het blikje jackfruit en laat het vruchtvlees goed uitlekken. Meng voor de marinade, de chipotlepeper, de kruiden, sojasaus, en maple syrup door elkaar. Marineer de jackfruit minimaal 2 uur en maximaal een hele nacht in de koelkast. Na het marineren snipper je de ui en verhit 2 el olie in een pan. Fruit de ui met 2 teentjes knoflook en voeg als de ui glazig is de gemarineerde jackfruit toe.

Bak de jackfruit circa 5 minuten, op middelhoog vuur, aan beide kanten aan, zodat ze een mooi bruin korstje krijgen. Draai het vuur lager en voeg een scheutje water toe en doe de deksel op de pan. Laat het geheel 10 minuten sudderen. Haal de pan van het vuur en stamp de jackfruit met een stampotstamper fijn, zodat je de structuur van pulled pork krijgt.

Verwarm de maistortilla’s en serveer met de jackfruit carnitas, de salsa, mais, koriander en zure room.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s