Kip Tikka Masala

Kip tikka masala is een gerecht waarvan de herkomst niet heel duidelijk is. Het gerecht schijnt zijn oorsprong te vinden in Engeland en niet zoals je zou verwachten in India. Tikka betekent stukjes, een gast zou in een restaurant Chicken Tikka hebben besteld en deze te droog vinden, waarna de kok een tomatensaus toevoegde.

De invloeden van India zijn echter heel duidelijk terug te vinden in dit gerecht bijvoorbeeld in de aromatische garam masala of de yogurt in de marinade. Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst, het is echt de moeite waard om dit gerecht te bereiden.

Er komt geen pakje of zakje aan te pas. Als ik echter weinig tijd heb gebruik ik zelf de currypasta’s van Pataks, maar er gaat niets boven the real deal!

Gebruik voor dit recept kippendijen en geen kipfilet, omdat kipfilet veel te droog wordt. De yoghurt in de marinade zorgt dat er enzymen afbreken en de kippendijen nog malser worden.

Onderstaand recept is voor 4 personen en de totale bereidingstijd is circa 1 uur. Dit is exclusief 4-24 uur marineren.


Ingrediënten

Voor de marinade:

  • 600 gram kippendijfilet
  • 150 gram yoghurt( bijvoorkeur griekse)
  • 6 tenen knoflook geperst of geraspt
  • 1 el geraspte verse gember
  • 1 tl garam masala ( ik gebruik die van Euroma)
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl zout
  • snufje cayennepeper
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 el citroensap

Voor de currysaus

  • 3 el zonnebloemolie
  • 30 + 50 gram roomboter
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 el gerapste verse gember
  • 6 tenen knoflook geperst of geraspt
  • 400 ml passata
  • 400 ml water
  • 100 ml room
  • 1 tl suiker
  • 1 el paprikapoeder
  • 2 tl kurkuma
  • 1 el garam masala
  • 2 tl korianderpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • snufje kardemonpoeder
  • snufje cayennepoeder

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom door elkaar en voeg tenslotte de kip toe. Dek af met wat folie en laat minimaal 4 uur marineren in de koelkast.

Verhit 2 eetlepels olie en in een pan en laat goed heet worden. Voeg 1 voor 1 de gemarineerde kippendijen toe en bak goed aan. De klassieke tandoori smaak krijg je door de marinade iets aan te laten bakken. Bak beide kanten van de kippendijen goed aan en haal ze vervolgens uit de pan. Je gaart de kippendijen straks verder in de saus.

Verwarm een koeken- of hapjespan met deksel op medium- hoog vuur. Voeg de olie en 20 gram boter toe, als de boter is gesmolten voeg je de uien, gember en het zout toe. Fruit de uien circa 5 minuten aan. Zet het vuur iets lager en voeg vervolgens de knoflook en paprikapoeder toe en bak 2 minuten mee.

Voeg de overige kruiden toe en mix alles goed door elkaar en bak nog eens 2 minuten.

Voeg de passata en het water toe, roer goed door en breng aan de kook. Als het geheel kookt doe je de deksel op de pan en draai je het vuur laag. Laat het geheel 15 minuten zachtjes doorkoken en roer het af en toe door.

Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde saus. Voeg vervolgens de room, suiker en laatste 50 gram boter toe. Als de boter gesmolten is voeg de de kippendijen toe en laat je de kippendijen garen in de saus.

Serveer de Tikka Masala met rijst of naanbroodjes en garneer met verse koriander.

Eetsmakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s