Witlof met kippendijen, rode ui en balsamico uit de oven

Ik ben gek op witlof, witlof ham/kaas, rauwe witlof of gekookte witlof. Helaas lust Bart echt geen witlof, dus maak ik dat meestal voor mezelf. Ik had daarom nog een paar stronkjes witlof over en besloot daar eens wat anders mee te doen.

Door het toevoegen van de kippendijen maakte ik er een hele maaltijd van, maar je kan de kippendijen ook weglaten en de witlof serveren als bijgerecht bij een groot stuk vlees.de kippendijen ook weglaten en de witlof met rode ui serveren als bijgerecht bij een stuk vlees.

Zelf at ik deze ovenschotel met rostirondjes, omdat ik die stiekem heel erg lekker vind. Je kunt hierbij uiteraard ook gekookte aarappels, aardappelpuree of gebakken aardappeltjes bij serveren.

Dit recept is voor 2 personen en is in 25 minuten klaar.


Ingrediënten

  • 2 kippendijen
  • 2 stronken witlof, in de lengte doormidden gesneden
  • 2 rode uien, in kwarten gesneden
  • 2 el bloem
  • 80 ml balsamico azijn
  • 1 el honing
  • 2 el tomatenpuree
  • 50 gram boter
  • 50 gram kappertjes
  • sap van een halve citroen
  • handvol pijnboompitten
  • tijm
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Bereidingswijze

Strooi een laagje bloem op een bord. Kruid de kippendijen met peper en zout naar wense en wentel ze door de bloem. Verhit ondertussen een laagje olijfolie in een koekenpan. Als de olie goed verhit is bak je de kippendijen in circa 5 minuten aan beide kanten goudbruin. Haal de kippendijen uit de pan en leg in een ovenschaal.

Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht of 180 graden bij een elektrische oven.

Bak de witlof en ui aan op de snijkanten en draai na 2-3 minuten om. Bak de andere zijde ook aan en voeg vervolgens de boter toe. Als de boter is gesmolten, voeg je de tomatenpuree, balsamico, citroensap, tijm en honing toe.

Wanneer het mengsel ingedikt is ( na circa 3 minuten) roer je de kappertjes en pijnboompitten door het geheel. Schep alles over de kip in de ovenschaal en dek af met aluminiumfolie.

Zet de schaal voor 15 minuten in de oven en serveer direct.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s