Poké Bowl met gemarineerde tonijn

Tien jaar geleden( jeetje wat klink ik oud) werkte in tijdens mijn studententijd voor een horeca uitzendbureau gericht op het hogere segment. Ik werkte toen regelmatig voor een opdrachtgever met een eigen sushirestaurant. Sushi was toen nog helemaal niet zo heel bekend in Nederland, laat staan dat je het bij de AH kon kopen.

Op grote evenementen bouwden ze een sushi rollercoaster, een lopende band waar je aan kon zitten en waar de bordjes voorbij kwamen. De sushi werd elke dag bereid door de Japanse chefs en ook alleen die dag verkocht. Op heel veel evenementen waren er aan het einde van de dag gebaksdozen vol over, welke we dan mee naar huis mochten nemen.

Ik kwam dan met dozen vol thuis en de opmerkingen die ik kreeg waren dan; gadver, rauwe vis en zeewier. Iets met wat de boer niet kent…

Ik was echter verkocht en samen met mijn vriendin Melissa aten we onszelf helemaal misselijk aan deze verse sushi. Inmiddels is sushi natuurlijk veel bekender en lusten het grootste gedeelte van mijn familie en vrienden ook sushi.

Echter vindt ik het best wel een gedoe om voor een grote groep sushi te maken, dus maak ik vaak een sushi bowl of een Poké Bowl. Ik maak eigenlijk nooit dezelfde, dus varieer ook naar hartenlust.

Mocht je ook geen zin hebben om deze zelf te maken kun je ze tegenwoordig ook afhalen of thuis laten bezorgen.

Onderstaand recept is voor 4 Poké Bowls


Ingrediënten

 • 250 gram verse tonijn van sashimi kwaliteit
 • 1 el sojasaus
 • 1 el sesamolie
 • 1 el mirin
 • 1 tl vissaus
 • 1 tl siracha
 • 250 gram sushirijst, bereid volgens de verpakking
 • 1 mango
 • Wakame ( zeewiersalade, tegenwoordig in elke supermarkt te koop)
 • Edamameboontjes
 • 1 Komkommer
 • 2 avocado’s
 • 4 radijsjes
 • 2 stengels bosui
 • Furikake ( Japanse strooisel met stukjes zeewier, sesam en gedroogde bonitovlokken )
 • Togarahi shichimi ( Ik vindt die van S&B het lekkerst)

Bereidingswijze

Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.

Snijd de tonijn in kleine blokjes en marineer met de sojasaus, sesamolie, mirin, vissaus en de siracha. Zet apart en laat 10- 15 min marineren. Snijd ondertussen ook de komkommer en mango in kleine blokjes, de radijs en de avocado in dunne plakjes.

Nu is het tijd om het bord op te maken, pak een diep bord of een schaaltje, schep aan een van de kanten de rijst. Ik maak altijd allemaal kleine compartimenten, dus de tonijn tegen de rijst, daarnaast de edamameboontjes, de mango, de komkommer, avocado en de radijsjes.

Bovenop een beetje wakame en dan garneren met furikake, of gewoon sesamzaadjes en togarahi.

Serveer direct!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*