Yakatori kipkluifjes bbq

Yakitori kipkluifjes

Onlangs heb ik al mijn recepten georganiseerd en gekeken wat ik inmiddels allemaal op mijn blog heb gepubliceerd. Ik kwam erachter dat ik erg gek ben op hoofdgerechten met kip haha. Maar waar ik nog veel meer van schrok ik dat ik geen enkel barbecue recept voor mijn blog heb geschreven. Daar ga ik snel verandering in brengen, vandaag dus de aftrap met het recept voor yakitori kipkluifjes

De mensen die mij kennen weten dat de bbq hier gemiddeld 3 keer per week wel aan staat. Toen Bart en ik 5 jaar samen waren hebben we onszelf een groot cadeau gegeven, namelijk een Big Green Egg.

Het was een hele grote uitgave, maar we zijn er nog elke dag zo blij mee. Inmiddels hebben we naast de Large ook een Minimax, welke mee gaat als we met de caravan weg gaan. Ook thuis gebruiken we de Minimax regelmatig als we met zijn tweeën iets van de barbecue eten.

Regelmatig vragen mensen aan mij of het de moeite waard is om een Green Egg te kopen, ik ben echt een fan van Green Egg, de service en garantie is geweldig. Echter als je alleen met mooi weer de barbecue aan steekt, en niet van plan bent om er meer mee te doen dan alleen grillen, investeer dan in een goede Kettle-bbq zoals bijvoorbeeld een Weber.

Als ik vraag aan vrienden wat ik op de Green Egg moet bereiden met een feestje antwoorden ze steevast Yakitori! Yakitori is een soort Japanse Saté. Normaal gesproken maak ik hier spiesjes van met blokjes kippendij, maar heb je net als ik geen zin om te rijgen? Maak dan deze heerlijke Yakitori kipkluifjes.

Mirin en sake kun je tegenwoordig gewoon in de meeste supermarkten vinden. Mirin staat vaak bij de sushi en sake bij de wijn. Het is vaak wel voordeliger om het bij de toko te kopen. Tip: neem hier ook een grote fles sojasaus mee.

Yakitori kipkluifjes

Recipe by funkyfoodbyniki
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

15

minutes

Ik gebruik in dit recept kipkluifjes, een combinatie van vleugels en sticks. Deze marinade kun je gebruiken op elk stuk kip! Serveer deze kipkluifjes bij de bbq of als borrelhapje.

Ingrediënten

  • 200 ml mirin

  • 100 ml sake

  • 200 ml sojasaus

  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker

  • 1 kg kipkluifjes

  • Optioneel : Bosuitjes om te garneren

Bereidingswijze

  • Meng in een steelpan de mirin, sake, sojasaus en basterdsuiker door elkaar. Kook het geheel circa 15 minuten tot het wat dikker is geworden.
  • Zet 1/4 van de marinade apart en giet de rest van de afgekoelde marinade over de kipkluifjes. Laat minimaal 3 uur marineren in de koelkast, maar bij voorkeur een hele nacht.
  • Verwarm de bbq voor directe warmte op 190 graden Celsius. Uiteraard kun je deze kippetjes ook in de oven bereiden bak de kippetjes dan 15 minuten op 200 graden en volg het recept verder zoals hieronder beschreven.
  • Kook het resterende kwart marinade in tot stroopdikte. Haal de kluifjes uit de koeling en leg op de bbq. Smeer de kluifjes om de paar minuten in met de ingekookte marinade. Draai regelmatig om tot ze een mooie sticky laag hebben. Garneer met bosuitjes en eventueel wat sesamzaadjes.

  • Uiteraard kun je van dit recept ook gewone yakitori spiesjes maken. Vervang dan de kipkluifjes voor kippendijen, snij in blokjes en rijg aan een spies. Ik raad niet aan om kipfilet te gebruiken, omdat dat snel uitdroogt.

Op zoek naar nog meer barbecue inspiratie ? Kijk eens bij onderstaande recepten.

Klik op deze link om de rest van mijn recepten te zien op Pinterest en direct je favoriete te pinnen op je eigen borden!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*