Recept voor Appelkruimelrepen met gezouten karamelsaus

Appelkruimelrepen met gezouten karamelsaus

Vorige week ben ik weer lekker de keuken ingedoken om te bakken. Deze keer maakte ik appelkruimelrepen met gezouten karamelsaus. Een heerlijke shortbread bodem met daarop een laag appels, afgetopt met een heerlijke kruimellaag en een drizzle van gezouten karamelsaus. Geloof me ze smaken net zo goed als het klinkt!

Als je me volgt op Social media dan weet je misschien wel dat ik een grote tuin heb met maar liefst 7 grote appelbomen. De bomen hingen in tegenstelling tot vorig jaar vol met appels. Dagelijks schil ik appels, maak ik appelmoes voor Fien of een appeltaart voor mijn collega’s. Ik heb inmiddels aardig wat appelrecepten op mijn blog staan zoals deze Appelcake met amandelspijs, De lekkerste appelbeignets of Appeltaartjes met amandelspijs. Maar wanneer je zoveel appels hebt heb je natuurlijk nooit genoeg appelrecepten en na een beetje knoeien in de keuken ontstonden deze appelkruimelrepen.

Het recept voor de gezouten karamelsaus vind je hier! Maak meteen een hele batch, want als je de karamelsaus eenmaal in huis hebt schenk je deze niet alleen over de appelrepen. Geen zin om karamelsaus te maken? Dan kun je deze ook kant en klaar kopen of de appelkruimelrepen zonder de gezouten karamelsaus maken.

Dit recept voor appelkruimelrepen is mijn nieuwe favoriete appelrecept. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden dus laat vooral een berichtje achter in de comments of deel je creatie op Socials met de #funkyfoodbyniki.

Appelkruimelrepen met gezouten karamelsaus

Appelkruimelrepen met gezouten karamelsaus

Recipe by FunkyFoodbyNiki
5 from 1 vote
Course: BakkenCuisine: Niki’sDifficulty: Gemiddeld
Porties

9

blokjes
Voorbereiden

20

minutes
Baktijd

35

minutes

Ingrediënten

  • Voor de bodem
  • 115 gram 115 ongezouten roomboter, gesmolten

  • 50 gram 50 suiker

  • 1 zakje 1 vanillesuiker

  • 125 gram 125 bloem

  • 1 snufje 1 zout

  • Voor de appelvulling
  • 2 2 appels, in kleine blokjes gesneden

  • 1,5 el 1,5 maïzena

  • 1 tl 1 kaneel

  • 1 snufje 1 nootmuskaat

  • Voor de kruimeltopping
  • 40 gram 40 havermout

  • 70 gram 70 licht bruine basterdsuiker

  • 30 gram 30 bloem

  • 60 gram 60 ongezouten roomboter, ijskoud en in blokjes

  • Gezouten karamelsaus
  • 2 el 2 gezouten karamelsaus

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Bekleed een vierkante vorm/ovenschaal van ongeveer 20×20 cm met bakpapier.
  • Meng de gesmolten boter met suiker en zout tot een romig mengsel en spatel vervolgens de bloem erdoor. Bak het geheel 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Maak ondertussen de appelvulling door alle ingrediënten van de vulling door elkaar te roeren. Meng in een aparte kom de havermout met lichte basterdsuiker en bloem voor de kruimeltopping door elkaar. Tenslotte voeg je de klontjes ijskoude boter toe en maak je met je handen of 2 vorken een kruimeldeeg.
  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 180 graden Celsius. Schep het appelmengsel over de warme bodem en verdeel tenslotte de kruimeltopping erover. Bak het geheel 30-35 minuten in de oven en laat geheel afkoelen.
  • Voor het beste resultaat zet je de appelkruimelrepen vervolgens een nachtje in de koelkast voordat je hem in blokjes snijdt en de karamelsaus eroverheen giet.

Tips

  • Vervang de appel eens door peren en de vanillesuiker voor perenrood voor perenkruimelrepen!
KokenKoken

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*