Citroencrumblecake

Citroencake met crumble topping

Vandaag weer eens een zoet recept, namelijk een recept om deze citroencake met crumble topping te bakken. Echt een zoetekauw ben ik niet, ik denk dat ik eerder in team hartig thuis hoor, maar voor alles met citroen ga ik overslag.

Appeltaart vind ik oké, maar het is niet iets waar je mij blij mee maakt. De keren dat je mij dan ook appeltaart ziet eten zijn op één hand te tellen. Waar je me wel heel gelukkig mee maakt is een heerlijke citroen-meringue taart, die vind ik echt heerlijk.

Bij de bakker in ons dorp verkochten ze tot vorig jaar altijd een seizoenscake, in de zomer was dit altijd de citroen crumble cake. Toen ik vorige week naar de bakker ging gaven ze aan dat de citroencake dit jaar niet terug kwam, dus zat er niets anders op om zelf aan de slag te gaan en iets proberen te maken wat erop lijkt.

En zo ontstond dit recept voor deze citroencake met crumble topping, door de toevoeging van Griekse yoghurt krijg je een lekker “moist” cake(maar even in het Engels want vochtig, dampig of nattige cake vond ik niet zo aantrekkelijk klinken).

Citroencake met crumbletopping

Recipe by funkyfoodbyniki
Servings

10

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

55

minutes

Ingrediënten

  • 200 gram roomboter (kamertemperatuur)

  • 200+100 gram kristalsuiker

  • 4 eieren

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel + 7 eetlepels extra

  • zest en sap van 3 citroenen

  • 150 gram yoghurt

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius, 165 graden bij een hetelucht oven. Leg een vel bakpapier in een cakeblik
  • Klop de boter en suiker in 5 minuten luchtig met een elektrische mixer of keukenmixer. Voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe. Voer na het toevoegen van elk ei de snelheid even op.
  • Spatel de bloem rustig door het boter- eimengsel. Je hoeft cakebeslag niet te kneden, dus spatel tot het gemengd is en verder niet, anders krijg je taaie cake.
  • Meng de yoghurt en de zest van de citroenen door het beslag. Hou 4 eetlepels van het beslag apart en schenk de rest in het cakeblik. Meng met 2 messen de overgebleven 7 eetlepels zelfrijzend en 3 eetlepels suiker door de 4 eetlepels beslag tot je een kruimeldeeg hebt. Lukt het niet voeg dan een klontje koude boter toe en meng dit er met 2 messen door. Strooi de crumble over de cake en bak 50-55 minuten in een voorverwarmde oven.
  • Meng de 100 gram kristalsuiker met de sap van de citroenen totdat de suiker is opgelost. Controleer of de cake gaar is door er met een prikker in te prikken, komt de prikker er schoon uit? Dan is de cake gaar. Haal uit de oven en prik er met een lange prikker veel gaten in. Giet vervolgens het citroen suiker mengsel over de cake en laat afkoelen.

  • Laat de citroen zest en het citroensuikermengsel achterwege en schep wat lemon curd op de cake voordat je de crumble topping erop schept!

Heb je na het zien van deze citroencake met crumble topping nog meer zin om te bakken? Bekijk dan ook eens onderstaande recepten

Klik op deze link om de rest van mijn recepten te zien op Pinterest en direct je favoriete te pinnen op je eigen borden!

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*