Stap voor stap borrelplank samenstellen

De perfecte Borrelplank samenstellen

De feestdagen komen er weer aan en dat vond ik een zeer geschikt moment om met jullie deze DIY: Zelf de perfecte Borrelplank samenstellen te delen. Een borrelplank is een geweldig voorgerecht voor kerst, oud en nieuw of gewoon een borrelplank als avondeten omdat je er zin in hebt.

De afgelopen jaren maak ik regelmatig een borrelplank, wanneer we vrienden te eten krijgen, in de zomer als we lekker buiten aan het borrelen zijn en ik geen zin heb om te koken of als hapje met verjaardagen. Het voordeel van een borrelplank is dat je het heel goed voor kunt bereiden. Je kunt alles al snijden en vlak voor je visite komt hoef je de plank alleen nog op te maken.

Een borrelplank maken is super makkelijk en de visite is altijd super enthousiast over het resultaat. Echter dacht iedereen altijd dat ik er uren mee bezig was geweest. Wanneer ik aangaf dat het super simpel was om een borrelplank te maken kreeg ik vragende gezichten. Vandaar deze DIY: Zelf de perfecte Borrelplank samenstellen.

Normaal gesproken deel ik een recept met jullie, alleen is deze post over het maken van een borrelplank niet echt een recept. Het is meer een tutorial waar je je eigen invulling aan kunt geven.

Borrelplank maken recept. Borrelplank hapjes maken. Borrelplank als voorgerecht.

Sla

Ik gebruik graag veldsla, het heeft veel volume en is dus makkelijk om lege plekken op te vullen. Meestal gebruik ik daarnaast ook een rucola of jonge bladsla melange. Dit voor de afwisseling van vorm en kleur.

Kaas

Gebruik vooral wat je lekker vindt, (helaas) zijn wij niet zo’n fan van schimmelkazen. Oude kaas vinden we heerlijk. Ik snij blokjes van diverse soorten kaas zoals, overjarige kaas, jalapeno kaas, pesto kaas en belegen kaas. Daarnaast meestal een puntje brie en een port salut. Op de borrelplank op de foto’s heb ik ook een burrata gebruik (Jammiiee!).

Vleeswaren en charcuterie

Voor een borrelplank is deze tijd rond de feestdagen perfect, de meeste supermarkten hebben een uitgebreider assortiment. Zoals Delicieux van de Lidl en AH excellent . Er zijn diverse soorten vleeswaren en tapas. Bijvoorbeeld Italiaanse gedroogde hammen, diverse salami soorten en diverse soorten Fuet of gedroogde worsten. Ik gebruik altijd Serranoham, fuet en meestal spianata romana.

Sausjes en smeersels

Ik gebruik altijd een lekkere honing-mosterd-dille dip voor bij de oude kaas. Daarnaast Heks’nkaas om de dipsticks in te dopen en iets van hummus voor bij de groente. Ook hier kun je naar hartenlust variëren, denk bijvoorbeeld aan aioli, tzatziki of baba ganoush.

Toastjes

Voor bij de kaasjes voeg ik ook altijd wat toastjes toe. Persoonlijk vinden wij gewone melba toastjes het lekkerst. Tegenwoordig heb je super veel leuke toastjes in diverse vormen. Ik gebruik altijd kleine dipsticks, bij de Hema verkopen ze deze ook met pesto en zongedroogde tomaat!

Groente en fruit

Als laatste uiteraard groente en fruit. Wat ik altijd gebruik zijn rode druiven, deze geven het geheel een luxe uitstraling en zijn nog lekker ook. Ideaal voor het opvullen van lege plekken op de plank. Olijven, komkommer, worteltjes en snoeptomaatjes zijn bij mij ook altijd te vinden.

Stap-voor-stap opbouwen

In de foto’s hieronder laat ik stap-voor-stap zien hoe ik een borrelplank opbouw. Een borrelplank kun je zo groot of klein maken als je zelf wil, ik heb met een verjaardag ook wel eens een borrelplank gemaakt die zo groot was als onze hele eettafel. Het idee blijft hetzelfde. Meestal gebruik ik een houten dienblad of plank. Ik maak eerst allemaal plekjes met sla. Hier leg ik de diverse kaassoorten tegen aan. Vervolgens zet ik de bakjes met sauzen en smeersels ertussen. Ik zorg voor diverse vleeswaren en charcuterie welke ik als het ware opvouw en op de lege plekken “opstapel”.

Het belangrijkste om een indrukwekkende en luxe borrelplank te krijgen is het vermijden van lege plekken. Zie je nog een lege plek, vul deze dan op met sla, kaas, vleeswaren , groente of toastjes.

Ik hoop dat jullie na het zien van deze post zelf de perfecte Borrelplank samenstellen. Durf te variëren en gebruik vooral wat jij en je gasten lekker vinden. Je kunt ook een Thema aan je borrelplank geven, bijvoorbeeld een Italiaans, Spaanse of Oosterse borrelplank. In bovenstaand voorbeeld heb ik een borrelplank met koude hapjes samengesteld, je kunt uiteraard ook prima warme hapjes gebruiken. Zoals bijvoorbeeld deze Shoarma loempia’s, Yakitori kipkluifjes of deze Spaanse saucijzenbroodjes.

Heb je nog vragen stel ze gerust! Heb je een borrelplank gemaakt naar aanleiding van deze post? Dan zou ik het enorm leuk vinden als je die deelt op instagram en @funkyfoodbyniki daarin tagt.

Pin hieronder de afbeelding direct op je eigen favoriete bord! Klik op deze link om de rest van mijn recepten te zien op Pinterest!

Stap- voor-stap borrelplank samenstellen
KokenKoken

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*