Dumplings met spitskool en kip

Vandaag heb ik voor het eerst dumplings gemaakt, namelijk deze dumplings met spitskool en fijngehakte kip. Tijdens mijn studie werkte ik voor een horeca-uitzendbureau. Als opdrachtgever werkte ik vaak voor een Sushi-cateraar, iets wat toen nog helemaal niet zo bekend was in Nederland. Elk jaar werkte ik op het ABN-Amro World Tennis Tournament voor de Dimsum bar. Heerlijk vond ik die kleine gestoomde Chinese hapjes.

Onlangs was ik met mijn broertje ramen eten en toen bestelde we ook gyoza’s, Japanse dumplings. Nadat ik zelf ramen heb gemaakt, waren dan ook de gyozas of in dit geval dumpling aan de beurt.

Ik had verwacht dat het maken van dumplings moeilijk zou zijn, maar na het zien van een filmpje op YouTube van de dumplingsisters heb ik de stoute schoenen aangetrokken en besloten het gewoon te proberen. Technisch gezien heb ik geen dumplings gemaakt, maar potstickers.

Potstickers zijn gebakken dumplings. Het verhaal gaat dat deze zijn ontstaan toen een kok wegliep bij de wok terwijl hij de dumplings wilde koken. Het water verdampte en de dumplings bleven aan de wok kleven.

Onderstaand recept is voor 40 dumplings met spitskool en kip. Ik serveer de dumplings vaak bij een kom ramen.


Ingrediënten

  • 1 pakje dumplingvellen
  • 2 teentjes knoflook, geraspt
  • 2 cm gember, geraspt
  • 3 kippendijen
  • 1 eetlepel baksoda
  • 1 eetlepel maïzena
  • 150 gram spitskool, heel fijn gesneden
  • 2 eetlepels Chinese zwarte azijn ( shaohsing azijn)
  • 1 eetlepel sesamolie, lichte sojasaus en donkere sojasaus(of ketjap)
  • 3 eetlepels water

Serveer de dumplings met een chilisaus om in te dippen. Meng onderstaande ingrediënten door elkaar en serveer bij de dumplings

  • 1 eetlepel Chiliolie ( bijvoorbeeld die van Lee Kum Kee)
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie

Bereidingswijze

Hak de kippendijen heel erg fijn, het moet een soort gehakt worden. Meng het kippenmengsel met de baksoda en maïzena. Snijd ook de spitskool heel fijn en meng door het gehakt. Voeg alle overige ingrediënten en ten slotte ook het water toe aan het gehaktmengsel.

Leg een dumplingvel in je handpal en druk met een mes een klein beetje vulling in je handpalm. Voor het “vouwen” van de dumplings kun je het beste onderstaand filmpje van The Dumpling Sisters kijken.

Na het vouwen leg je de dumplings op een bakpapier, zodat ze niet vastplakken aan je aanrecht of bord. Verwarm zonnebloemolie of wokolie in een pan en leg de dumplings hierin, bak circa 3 minuten aan tot er op de onderkant een mooi goudbruin korstje is gevormd.

Voeg vervolgens 100 ml water toe en stoom de dumplings met de deksel op de pan in 3 minuten gaar. Meng ondertussen de ingrediënten voor de chiliolie door elkaar en serveer direct.

Eetsmakelijk! Ik zou het erg leuk vinden als je een reactie achterlaat als je het recept hebt gemaakt.

Op de Aziatische tour?

KokenKoken

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*