Snel en makkelijke gado gado

Gado Gado

Toen Bart en ik allebei nog thuis woonden aten we elke dinsdag bij zijn opa en oma. Opa en oma zijn gelukkig nog hartstikke gezond en echte levensgenieters en ze kunnen ook nog eens koken. Een voorbeeld van hun kookkunsten is deze gado gado.

Hier in Julianadorp heeft iedereen wel een vader en/of opa die bij de marine heeft gezeten of er nog steeds werkzaam is. Bij de marine was het elke woensdag blauwe hap. De blauwe hap staat bij de marine voor de Indonesische keuken welke geserveerd werd in de vorm van een rijsttafel.

Naast het feit dat opa bij de marine heeft gezeten heeft hij ook nog veel vrienden gehad van Indonesische afkomst. We aten bij opa en oma dan ook de ene week “Hollands” en de andere week Indonesisch.

Vers van de tuin

Opa en oma hebben altijd een eigen groentetuin gehad en dus maakte ze de gado gado met boontjes en sla van de tuin. Inmiddels hebben ze geen eigen tuin meer, maar gaat opa nog regelmatig helpen bij de tuin van de buurman. Daardoor komen er nog regelmatig verse sla, boontjes of courgettes van de tuin.

Gado gado is zo’n gerecht wat je nergens hetzelfde krijgt, bij de ene familie wordt het gemaakt met kool, bij de ander met aardappels en nog ergens anders weer met wortel. Het maakt dan ook eigenlijk niet zoveel uit hoe je het maakt. Gebruik dit recept als een richtlijn en varieer met wat je in huis hebt.

Het wordt regelmatig geserveerd met lontong, dit zijn blokjes kleefrijst. Uiteraard kun je er ook gewone rijst bij serveren of gewoon als salade eten met wat kroepoek.

Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk dan ook eens Noodles met gehakt en bonen, Lauwwarme roti maaltijdsalade of Surinaamse bami met snijbonen.

Gado Gado

Recipe by funkyfoodbyniki
Servings

4

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

20

minutes

Ingrediënten

  • 1/2 krop ijsbergsla

  • 500 gram sperziebonen

  • 125 gram taugé

  • 1 komkommer

  • 4 eieren

  • 500 gram Gado gado saus of pindasaus

  • 300 gram rijst

  • Kroepoek

Bereidingswijze

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij de ijsbergsla fijn en de komkommer in plakjes. Wil je net als ik roosjes maken? Gebruik dan een kaasschaaf of dunschiller om plakken over de lengte te schaven en rol vervolgens op.
  • Kook de eieren half hard en schep ze uit het kokende water en laat ze schrikken. Kook in hetzelfde water in 10 minuten de sperzieboontjes beetgaar en schep ze vervolgens in ijskoud water. Op deze manier koelen ze snel af en behouden ze de groene kleur. Blancheer tenslotte kort de taugé in hetzelfde water
  • Bereid de gado gado of pindasaus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Maak de borden op door de rijst, sla, komkommer, boontjes, taugé, het ei en de saus er netjes op te schikken. Serveer met kroepoek of traditioneel met emping.

  • Gebruik gewoon de restjes groente die je in huis hebt. Wortel, kool, bloemkool of aardappel? Het kan allemaal

Klik op deze link om de rest van mijn recepten te zien op Pinterest en direct je favoriete te pinnen op je eigen borden!

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*