Kleine gevulde koeken

Gevulde koeken

Vandaag maakte ik een echte klassieker, namelijk gevulde koeken. Ik ken weinig mensen die ze niet lusten, heerlijke koeken gevuld met amandelspijs.

Hier in huis zijn juist de kleinere gevulde koeken favoriet, meer korst en minder spijs. Vandaar dat ik ervoor heb gekozen om kleine gevulde koeken te maken.

Voor het maken van deze koeken heb ik het recept gebruikt van Rutgerbakt. Het lekkerst is als je ook het spijs zelf maakt, dit stelt stiekem niet zoveel voor. Je mengt namelijk amandelen met suiker, citroenrasp en een ei en je hebt spijs. Mocht je toch voor de snelle en makkelijke manier gaan gebruik dan kant- en klaar spijs.

Je kunt de koeken ook heel goed invriezen, bak de koeken dan niet af, maar vries ze meteen in. Je haalt ze uit de vriezer en bakt ze circa 5 minuten langer dan de hieronder aangegeven tijd. Op deze manier heb je altijd verse koeken op voorraad als je onverwachts visite krijgt.

Gevulde koeken

Recipe by funkyfoodbyniki
Servings

24

servings
Prep time

1

hour 

10

minutes
Cooking time

15

minutes
Calorieskcal

Ingrediënten

  • 165 gram boter, op kamertemperatuur

  • 150 gram witte basterdsuiker

  • 1 theelepel citroenrasp

  • snufje zout

  • 1 ei, op kamertemperatuur, los geklopt

  • 1 eetlepel water

  • 300 gram bloem + extra voor aanrecht

  • 1 ½ tl bakpoeder

  • 250 gram amandelspijs

  • ½ ei, los geklopt, om te bestrijken

  • 24 amandelen om te garneren

Bereidingswijze

  • Meng de boter met de basterdsuiker, citroenrasp en zout door elkaar. Voeg vervolgens het ei en water toe en als je dit gemengd heb ook de bloem en het bakpoeder. Kneed alles totdat het een deeg vormt. Verpak het deeg in folie en laat minimaal 60 minuten rusten in de koelkast.
  • Meng de amandelspijs met de helft van het los geklopte ei en een eetlepel water. Je kunt de spijs het beste in een spuitzakje doen, zodat je het makkelijk in rondjes kan spuiten op de koeken.
  • Verwarm de oven op 210 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door. Rol het uit op een bebloemd aanrecht tot een lap met een dikte van circa 3 mm. Steek met een ronde uitsteker cirkels uit ( 5cm voor kleine of 10cm voor grote koeken).
  • Spuit met de spuitzak de amandelspijs op de helft van de cirkels. Hou een rand van 1 cm vrij aan de randen. Bestrijk de randen met water en leg de andere cirkels bovenop de cirkels met de amandelspijs. Druk de randen lichtjes aan, voor een traditionele look druk je ze dicht met de tanden van een vork.
  • Om het af te maken bestrijk je de koeken met los geklopt ei en druk je een amandel bovenop de koek. Bak de koeken voor 13-15 minuten goudbruin in de oven.

  • Variatietip: Vul de koeken eens met hele kleine stukjes appel met kaneel en suiker in plaats van met spijs

Zin in zoetigheid of op zoek naar nog meer bakinspiratie?

Klik op deze link om de rest van mijn recepten te zien op Pinterest en direct je favoriete te pinnen op je eigen borden!

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*