Een recept voor een Thaise groene curry met varkenshaas. Ik heb het gevoel dat ik in bijna elke post die ik schrijf mijn liefde voor de Thaise keuken deel. Dus om maar een beetje aan dat patroon vast te houden deel ik hierbij dit Thaise recept.
Ik ben gek op Thaise curry’s Curry’s zijn echt mijn ultieme, shitikmoetnogkokenmaarhebeigenlijkgeenboodschappengedaan maaltijd. Ik open namelijk mijn koelkast, vis alle restjes groente eruit en deze verwerk ik dan in een curry. Currypasta en kokosmelk heb ik namelijk wel altijd in huis.
Currypasta’s heb je in verschillende soorten, de bekendste zijn
- Groene currypasta welke vaak bestaat uit: groene chilipepers, citroengras, kurkuma, koriander, komijn, gember en kaffir limoenblad
- Rode currypasta welke vaak bestaat uit: rode chilipeper, citroengras, koriander, gember, vissaus, knoflook, limoen, komijn en garnalenpasta
In deze groene curry met varkenshaas heb ik uiteraard groene currypasta gebruikt. Groene curry staat erom bekend dat het wat milder is van smaak, echter is dit geheel afhankelijk van de soort currypasta die je gebruikt. Zelf ben ik echt fan van de currypasta van Blue Elephant (#nonsponjustfan). Naar mijn idee zijn dit de meest authentieke smaken, deze pasta is wel heel erg pittig! Hou je niet zo van pittige gerechten? Gebruik dan de groene currypasta van Koh Thai.
Thaise groene curry met varkenshaas
4
servings30
minutes40
minutesIngrediënten
500 gram varkenshaas
70 gram groene curry pasta (circa 3 eetlepels)
200 ml kokosmelk
400 gram(gemengd) groene goente ( bijvoorbeeld sperzieboontjes, broccoli, spinazie of courgette)
2 eetlepels olie (geen olijfolie)
400 gram ongekookte jasmijnrijst
- Voor de marinade
4 eetlepels sojasaus
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel bruine basterdsuiker of gula djawa
sap van 1 limoen
1 teentje knoflook geraspt of uitgeperst
Bereidingswijze
- Meng de ingrediënten voor de marinade door elkaar en laat de varkenshaas hierin marineren. Je kunt dit 2-8 uur van te voren doen. Heb je echter weinig tijd, snij de varkenshaas dan in plakken van 1-1,5 centimeter dik en marineer de plakjes. Je kunt dan genoegen nemen met 15 minuten marineren.
- Kook ondertussen de rijst zoals aangeven op de verpakking. Blancheer of stoom ondertussen ook alvast de groene groente tot ze net niet gaar zijn. Als je de varkenshaas in zijn geheel bakt bereid je deze nu ook. Bak hem op hoog vuur in 1 minuut rondom aan. Draai het vuur laag en bak de varkenshaas op laag vuur nog 10-15 minuten.
- Verhit de olie in de pan en fruit hierin de currypasta aan. Doe dit zo’n 3 minuten tot dat alle geuren echt loskomen. Voeg vervolgens de kokosmelk toe en roer goed door. Breng de currysaus op smaak met wat extra vissaus en als je het te pittig vindt voeg je wat bruine suiker of gula djawa toe. Als laaste roer je ook de groene groentes hierdoor
- Als je varkenshaasmedaillons gebruikt, bak je die als laatste nog 1-2 minuten per kant. Schep nu de rijst op de borden, voeg de varkenshaas toe en schep vervolgens de groene curry saus met groente eroverheen. Garneer met een partje limoen, verse koriander en eventueel nog wat extra pepers.
- Uiteraard kun je in dit recept alle groente gebruiken die je maar wil, curry’s zijn ideaal voor het wegwerken van restjes groente. Je kunt uiteraard ook kip of stevige witvis gebruiken in plaats van varkenshaas.
Op zoek naar nog meer inspiratie ? Kijk eens bij onderstaande recepten.
- Sticky harissakip met couscous
- Gevulde courgette
- Noodles met gehakt en bonen
- Thaise rode curry met zalm
Klik op deze link om de rest van mijn recepten te zien op Pinterest en direct je favoriete te pinnen op je eigen borden!