Kikkererwtenburgers

Mocht je jezelf afvragen of ik vegetarisch ben geworden, dat is niet het geval. Wel post ik al 3x achter elkaar een vegetarisch recept, omdat het deze week de nationale week zonder vlees is. Afgelopen woensdag de pittige tofu van Ottolenghi, zondag de falafelcurry en vandaag deze kikkererwtenburgers.

Ik moet bekennen dat ik niet heel vaak vegetarisch eet, ik ben namelijk een echte carnivoor. Echter ben ik gek op groente en peulvruchten en ook steeds vaker aan het experimenteren met vegetarische recepten. Het is niet zo dat ik altijd vlees moet eten, echter is het vaak uit gewoonte dat ik ergens vlees aan toevoeg.

De grootste uitdaging vind ik altijd om Bart iets voor te schotelen waarvan hij verwacht dat het vlees is, helaas is dat bij dit recept niet gelukt. Maar bij de Jackfruit carnitas had hij het echt niet door!

In onderstaand recept heb ik Ajvar gebruikt. Dit is een pasta van rode paprika, aubergine en specerijen. Ajvar gebruik ik met name voor het gehaktmengsel op mijn zelfgemaakte Turkse pizza’s.

Ook gebruik ik panko, Japans paneermeel, wat grover en luchtiger van structuur is dan gewoon paneermeel. Je kunt dit ook vervangen door gewoon paneermeel of fijngehakte cornflakes.

Uiteraard kun je ook met deze kikkererwtenburgers weer eindeloos variëren. Gebruik bijvoorbeeld eens harissa in plaats van ajvar of vervang de ras el hanout door andere kruiden. Daarnaast kun je ook wat verse koriander toevoegen aan het ‘gehakt’.

Kikkererwtenburgers

Recipe by funkyfoodbyniki
Servings

4

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

8

minutes

Ingrediënten

  • 1 groot blik kikkererwten

  • 1 bosje peterselie

  • 2 tenen knoflook

  • 1 gesnipperde ui

  • 1 eetlepel Ajvar

  • 1 theelepel chilivlokken of cayennepeper

  • 1 eetlepel ras el hanout

  • 1 eetlepel paneermeel

  • Peper en zout

  • Bloem

  • Eiwit

  • Panko

  • Hummus

  • Veldsla

  • 4 harde broodjes

  • Zonnebloemolie om in te bakken

Bereidingswijze

  • Laat de kikkererwten uitlekken en stop samen met alle andere ingrediënten voor de burgers in een keukenmachine. Maal het geheel fijn en maak er 4 gelijke ballen van welke je vervolgens plat drukt tot een hamburger. Als het mengsel te droog is voeg je een beetje extra ajvar toe, mocht het te nat zijn voeg dan extra paneermeel toe. Het mengsel moet een beetje aanvoelen als gehakt.
  • Laat de burgers 10 minuten opstijven in de vriezer. Zet ondertussen 3 borden klaar, 1 met een laagje eiwit, 1 met enkele eetlepels bloem en 1 met panko. Haal de burgers uit de vriezer. Haal ze eerst door de bloem, dan door het eiwit en vervolgens door de panko. Als de burgers goed gepaneerd zijn, bak je de burgers in hete olie rondom goudbruin en krokant.
  • Serveer de burgers op een broodje met hummus en veldsla.

  • Vervang de ajvar eens voor harissa voor een pittigere burger

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*