Kip Tikka Masala

Kip Tikka Masala

Kip tikka masala is een gerecht waarvan de herkomst niet heel duidelijk is. Het gerecht schijnt zijn oorsprong te vinden in Engeland en niet zoals je zou verwachten in India. Tikka betekent stukjes, een gast zou in een restaurant Chicken Tikka hebben besteld en deze te droog vinden, waarna de kok een tomatensaus toevoegde.

De invloeden van India zijn echter heel duidelijk terug te vinden in dit gerecht, bijvoorbeeld in de aromatische garam masala of de yoghurt in de marinade. Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst, het is echt de moeite waard om dit gerecht te bereiden.

Er komt geen pakje of zakje aan te pas. Als ik echter weinig tijd heb gebruik ik zelf de currypasta’s van Pataks, maar er gaat niets boven the real deal!

Gebruik voor dit recept kippendijen en geen kipfilet, omdat kipfilet veel te droog wordt. De yoghurt in de marinade zorgt dat er enzymen afbreken en de kippendijen nog malser worden.

Ik maakte deze kip tikka masala toen mijn broer kwam eten en we waren er allemaal weg van! Het belangrijkste is dat je de kip echt goed aanbakt, er mogen best donkere stukjes aanzitten!

Kip Tikka Masala

Recipe by funkyfoodbyniki
Servings

4

servings
Prep time

4

hours 

50

minutes
Cooking time

50

minutes

Ingrediënten

  • Voor de marinade

  • 600 gram kippendijfilet

  • 150 gram yoghurt( bij voorkeur Griekse)

  • 6 tenen knoflook geperst of geraspt

  • 1 eetlepel geraspte verse gember

  • 1 theelepel garam masala

  • 1 theelepel komijnpoeder

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • 1 theelepel korianderpoeder

  • 1 theelepel zout

  • snufje cayennepeper

  • 1 eetlepel zonnebloemolie

  • 1 eetlepel citroensap

  • Voor de currysaus

  • 3 eetlepels zonnebloemolie

  • 30 + 50 gram roomboter

  • 1 gesnipperde ui

  • 2 eetlepels geraspte verse gember

  • 6 tenen knoflook geperst of geraspt

  • 400 ml passata

  • 400 ml water

  • 100 ml room

  • 1 theelepel suiker

  • 1 eetlepel paprikapoeder

  • 2 theelepel kurkuma

  • 1 eetlepel garam masala

  • 2 theelepel korianderpoeder

  • 1 theelepel komijnpoeder

  • snufje kardemonpoeder

  • snufje cayennepoeder

Bereidingswijze

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom door elkaar en voeg tenslotte de kip toe. Dek af met wat folie en laat minimaal 4 uur marineren in de koelkast.
  • Verhit 2 eetlepels olie en in een pan en laat goed heet worden. Voeg 1 voor 1 de gemarineerde kippendijen toe en bak goed aan. De klassieke tandoori smaak krijg je door de marinade iets aan te laten bakken . Bak beide kanten van de kippendijen goed aan en haal ze vervolgens uit de pan. Je gaart de kippendijen straks verder in de saus.
  • Verwarm een koeken- of hapjespan met deksel op medium- hoog vuur. Voeg de olie en 20 gram boter toe, als de boter is gesmolten voeg je de uien, gember en het zout toe. Fruit de uien circa 5 minuten aan. Zet het vuur iets lager en voeg vervolgens de knoflook en paprikapoeder toe en bak 2 minuten mee.
  • Voeg de overige kruiden toe en mix alles goed door elkaar en bak nog eens 2 minuten.
  • Voeg de passata en het water toe, roer goed door en breng aan de kook. Als het geheel kookt doe je de deksel op de pan en draai je het vuur laag. Laat het geheel 15 minuten zachtjes doorkoken en roer het af en toe door.
  • Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde saus. Voeg vervolgens de room, suiker en laatste 50 gram boter toe. Als de boter gesmolten is voeg de de kippendijen toe en laat je de kippendijen garen in de saus.
  • Serveer de Tikka Masala met rijst of naanbroodjes en garneer met verse koriander. Eetsmakelijk!

  • Geen 4 uur de tijd voor je gaat eten? Maak de marinade de avond van te voren en laat de kippendijen een hele nacht marineren in de koelkast

Nog meer inspiratie voor het diner nodig?

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*