Slowcooker Mexicaans stoofvlees

Mexicaans stoofvlees uit de slowcooker

Ik heb van de week lekker geëxperimenteerd met Mexicaans stoofvlees uit de slowcooker en het resultaat was zo lekker dat ik dat uiteraard met jullie wil delen!

Het begint weer langzaam wat donkerder te worden ‘s avonds. Tijd voor velen om de slowcooker weer uit de kast te halen. Ik gebruik mijn slowcooker nog steeds heel regelmatig. Zeker in de herfst, dat is toch wel echt het seizoen van stoofpotten en verwarmende soepen.

Ik ben gek op stoofvlees en draadjesvlees en probeer dan ook iedere keer een andere variant, zo ontstond deze Mexicaans stoofvlees uit de slowcooker. Om dit rundvlees een Mexicaans tintje te geven gebruikte ik chipotle pepers in adobo saus. Dit zijn pepers in een saus met een licht pittige rooksmaak, echt onmisbaar voor de rokerige smaak in dit Mexicaanse draadjesvlees.

In dit gerecht gebruikte ik ook een onverwacht ingrediënt namelijk: chocolade. In veel Mexicaanse stoofvlees gerechten vind je chocolade, dat is namelijk een hele normale combinatie in de Mexicaanse keuken. Het meest bekende gerecht met chocolade is Mole, een Mexicaanse saus. Zorg wel dat je chocolade van goede kwaliteit met minimaal 70 procent cacao gebruikt. Dit zorgt namelijk voor extra diepte in het recept, terwijl slechte chocolade met een lager percentage je gerecht echt kan verpesten.

Serveer deze Mexicaanse stoofschotel met wraps, tortilla’s of rijst. Extra lekker met een schep crème fraîche en zelfgemaakte guacamole. Wil je het tex-mex feestje compleet maken? Serveer dan ook eens deze nacho’s met bbq pulled chicken.

Geen slowcooker? Geen probleem

Heb je geen slowcooker? Geen probleem, dit recept kun je ook in een gewone stoofpan of in de oven maken, volg het recept gewoon zoals beschreven. Wanneer je het in de pan bereid zorg dan dat je een pan met een dikke bodem hebt, zet het gerecht dan op zeer laag vuur voor 2- 2,5 uur. Mocht je het in de oven willen bereiden, verwarm de oven dan op 160 graden en dek de ovenschaal af met aluminiumfolie. Zet de ovenschaal dan voor 1,5 uur in de oven.

Wel een slowcooker en op zoek naar meer lekkere recepten?

Ik probeer regelmatig nieuwe recepten te bedenken voor in de slowcooker! Hieronder volgen enkele links van mijn andere slowcooker recepten.

Mexicaans stoofvlees uit de slowcooker

5 from 6 votes
Recipe by funkyfoodbyniki Course: Slowcooker
Servings

6

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

4

hours 

Mexicaans stoofvlees uit de slowcooker. Heerlijk Mexicaans draadjesvlees, lekker in een tortilla, wrap of met rijst.

Ingrediënten

 • 1 kg runderriblappen of sucadelapjes

 • 250 gram gerookte spekreepjes

 • 1 ui gesnippers

 • 3 eetlepels chipotle pepers in adobosaus

 • 400 gram zwarte bonen (blik)

 • 200 gram mais (blik)

 • 425 ml passata

 • 350 ml runderbouillon ( of water met een runderbouillonblokje)

 • 2 eetlepels tomatenpuree

 • 4 teentjes knoflook ( geperst of geraspt)

 • 2 theelepels komijnpoeder

 • 2 theelepels korianderpoeder

 • 2 theelepels gerookt paprikapoeder

 • 1/4 theelepel chilipoeder

 • 1/2 theelepel kaneel

 • 2 eetlepels geraspte pure chocolade met minstens 70% cacao

 • Crème fraîche

Bereidingswijze

 • Snijd het stoofvlees in blokjes van ongeveer 3 cm. Verhit olie in een grote pan en bak het rundvlees in 2 porties goed bruin. Schep het vlees vanuit de pan in de slowcooker.
 • Bak vervolgens in dezelfde pan de spekjes met de ui en knoflook. Voeg de chipotle pepers en de tomatenpuree toe en bak nog 1 minuut door.
 • Voeg het spek- uimengsel toe aan het rundvlees. Voeg vervolgens de passata, bouillon en alle kruiden toe. Zet de slowcooker 4 uur op high of 6 uur op low.
 • Voeg het laatste half uurtje de zwarte bonen en de mais toe en haal eventueel de deksel van de slowcooker om de saus wat in de laten koken. Voeg vlak voor bereiden de geraspte chocolade door.
 • Serveer deze stoofschotel met rijst, taco’s of wraps. Garneer met wat verse koriander, limoen en crème fraîche.

 • Tips: Uiteraard kun je de zwarte bonen vervangen door bijvoorbeeld kidneybonen of een andere bonenmix.

Tag @FunkyFoodbyNiki op Instagram en gebruik de hashtag #Funkyfoodbyniki

Pin dit recept!

Volg @FunkyFoodbyNiki op Pinterest

Heb jij dit recept gemaakt?

Follow us on Facebook

Pin hieronder de afbeelding direct op je eigen favoriete bord! Klik op deze link om de rest van mijn recepten te zien op Pinterest!

KokenKoken

27 Comments

 1. Echt een heel erg lekker recept, super intens en rokerig van smaak, best wel pittig voor sommige mensen maar dan is de crème fraiche inderdaad een welkome aanvulling! 👍

  • funkyfoodbyniki

   Super leuk om te horen Sharon! Wij houden van pittig eten dus had het recept bewust al met andere eters getest voordat ik het uitwerkte voor op mijn blog. Het moet natuurlijk wel geschikt zijn voor het grotere publiek haha!

  • Geweldig lekker. Ik heb de pepers vervangen door wat chilivlokken. Iets minder pittig. En vlees gemengd met 2 eetlepels maïzena voor de binding. En iets minder bouillon. Dit is zeker voor herhaling vatbaar. Ik vind het lekkerder dan bijvoorbeeld hachee.

 2. Waar koop je chipotle pepers in adobosaus?

  • funkyfoodbyniki

   Hoi Helene,

   Ik koop ze bij de Albert Heijn, je kunt op het ingrediënt klikken in de ingrediëntenlijst. Dan zie je welk product ik bedoel.

 3. Even een vraagje laat jij het blik bonen en mais nog uitlekken voor je dat in het gerecht stop
  Groetjes Ans

 4. Dit recept ziet er heerlijk uit, ik denk er over dat eens te maken.
  In hoeveel liter slowcooker is dit gemaakt?

 5. Ik sta op het punt de slowcooker aan te zetten. Maar kun je vertellen hoeveel van de chipotle peppers ik erbij moet doen. Ziet er niet uit als hele pepers??

 6. Lekker en eenvoudig te maken.
  Ik maakte deze voor de kerstlunch met collega’s. Hij viel zeker in de smaak. Maar wat kennen toch weinig mensen de slowcooker. Ze vonden het een handig opwarm pannetje😉.. toen ze vertelde dat hij het grootste deel van de bereiding had gedaan was iedereen nog meer verbaasd.
  Uiteindelijk heb ik er twee pepertjes in gedaan. Deze geven een lekkere rokerige smaak. Ik kende ze niet maar ik ga ze zeker in meer gerechten gebruiken.
  Omdat er toch nog wat weinig structuur in vond zitten heb ik er nog een gebakken ui en paprika aan toegevoegd (aan het einde).
  Gaat zeker nogmaals gemaakt worden.

  • funkyfoodbyniki

   Hoi Danielle, Hartelijk bedankt voor de leuke reactie. Ideaal he zo’n slowcooker die al het werk uit handen neemt. Fijn om te horen dat het in de smaak viel!

 7. Vandaag gemaakt en iedereen vond het super lekker! Dit recept houden we erin!

 8. Ik heb dit recept gisteren gemaakt, de smaak was goed, alleen had ik wel te weinig Chipotle peper erin. De hele pepers in saus is vervangen voor ‘Diced Chipotle peper’ (hier verwijst de link ook naar). Ik had geen idee hoeveel ik hiervan moest gebruiken, dus ik heb 1 volle eetlepel gedaan, dit was helaas niet te proeven. Ik denk dat ik er volgende keer zeker 3 eetlepels in doe.
  Nog een tip als je poederkruiden in een recept moet gebruiken: bak de kruiden even! Er komt dan veel meer geur en smaak vrij. Ik had het spek-uit-knoflook mengsel iets opzij geschoven zodat het midden van de pan vrijkomt, op dit plekje alle poederkruiden even bakken, daarna de Chipotlepeper en de tomatenpuree erbij (tomatenpuree ook altijd even bakken, dan haal je het ‘zure’ er vanaf).

  • funkyfoodbyniki

   Hoi Gina, bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik heb het aangepast in het recept naar 3 eetlepels.
   Voorheen verkochten ze hele pepers in adobosaus daar gebruikte ik 1 hele, van de gehakte in adobosaus 3 eetlepels. Ik geef ook de voorkeur aan het aanbakken van de droge kruiden en tomatenpuree. maar noodzakelijk is het inderdaad niet. Fijne jaarwisseling alvast!

   • Fijn dat je reageert want ik zat te denken dat ik volgende keer misschien Chipotle peper uit de vriezer erin kon doen, en dan had ik er dus 3 hele in gedaan….
    Jij ook een fijn uiteinde!
    Ik ga nog even speuren op je website voor meer lekkers.

 9. Ik wil dit gerecht ook graag maken maar dan met gedroogde bonen die een nacht hebben voorgeweekt. Weet je ook of ik deze meteen in het begin moet toevoegen of misschien halverwege?

  Hoop dat je mij of iemand anders mij een tip kan geven. Ik heb de slowcooker van mijn moeder te leen en dit lijkt mij een lekker gerecht.

  • funkyfoodbyniki

   Hi!

   Wat leuk dat he dit recept wil maken, ik zou de voorgeweekte bonen gewoon aan het begin toevoegen.
   Bonen uit blik zijn altijd al voorgekookt, dus lijkt me geen problemen op te leveren!
   Laat je weten of het gelukt is?

 10. Wat een tof recept, zou ik de riblappen ook kunnen vervangen door kip? En wat raad je dan aan qua tijd, laatste kipstoof die ik maakte was de kip super droog/taai geworden

  • funkyfoodbyniki

   Hi Roel,

   Dat kun je zeker proberen. Ik zou persoonlijk wel voor kippendijen gaan in plaats van kipfilet.
   Daar zit meer vet aan en wordt dan ook minder snel droog. Qua tijd zou ik 4 uur op low of 2,5 uur op high aanhouden.
   Mocht je het geprobeerd hebben dan hoor ik graag hoe het geworden is!

 11. Peter Hoogeveen

  In de bereiding staat “voeg vlak voor de bereiding de chocolade toe”, ik neem aan dat je hier bedoeld “voeg vlak voor het serveren de chocolade toe”.
  Correct ?

 12. Wanneer voeg je de creme fraiche toe?

 13. Ik wil dit gaan maken, maar kan de chocolade ook vervangen worden door
  bv Blooker cacao? Zo ja hoeveel moet ik dan gebruiken?

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*