Slowcooker Mexicaans stoofvlees

Mexicaans stoofvlees uit de slowcooker

Ik heb van de week lekker geëxperimenteerd met Mexicaans stoofvlees uit de slowcooker en het resultaat was zo lekker dat ik dat uiteraard met jullie wil delen!

Het begint weer langzaam wat donkerder te worden ‘s avonds. Tijd voor velen om de slowcooker weer uit de kast te halen. Ik gebruik mijn slowcooker nog steeds heel regelmatig. De herfst ik toch wel echt het seizoen van stoofpotten en verwarmende soepen.

Ik ben gek op stoofvlees en draadjesvlees en probeer dan ook iedere keer een andere variant, zo ontstond deze Mexicaans stoofvlees uit de slowcooker. Om dit rundvlees een Mexicaans tintje te geven gebruikte ik chipotle pepers in adobo saus. Dit zijn pepers in een saus met een licht pittige rooksmaak, echt onmisbaar voor de rokerige smaak in dit Mexicaanse draadjesvlees.

In dit gerecht gebruikte ik ook een onverwacht ingrediënt namelijk: chocolade. In veel Mexicaanse stoofvlees gerechten vind je chocolade, dat is namelijk een hele normale combinatie in de Mexicaanse keuken. Het meest bekende gerecht met chocolade is Mole, een Mexicaanse saus. Zorg wel dat je chocolade van goede kwaliteit met minimaal 70 procent cacao gebruikt. Dit zorgt namelijk voor extra diepte in het recept, terwijl slechte chocolade met een lager percentage je gerecht echt kan verpesten.

Serveer deze Mexicaanse stoofschotel met wraps, tortilla’s of rijst. Extra lekker met een schep crème fraîche en zelfgemaakte guacamole. Wil je het tex-mex feestje compleet maken? Serveer dan ook eens deze nacho’s met bbq pulled chicken.

Geen slowcooker? Geen probleem

Heb je geen slowcooker? Geen probleem, dit recept kun je ook in een gewone stoofpan of in de oven maken, volg het recept gewoon zoals beschreven. Wanneer je het in de pan bereid zorg dan dat je een pan met een dikke bodem hebt, zet het gerecht dan op zeer laag vuur voor 2- 2,5 uur. Mocht je het in de oven willen bereiden, verwarm de oven dan op 160 graden en dek de ovenschaal af met aluminiumfolie. Zet de ovenschaal dan voor 1,5 uur in de oven.

Mexicaans stoofvlees uit de slowcooker

Recipe by funkyfoodbyniki
Servings

6

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

4

hours 

Mexicaans stoofvlees uit de slowcooker. Heerlijk Mexicaans draadjesvlees, lekker in een tortilla, wrap of met rijst.

Ingrediënten

  • 1 kg runderriblappen of sucadelapjes

  • 250 gram gerookte spekreepjes

  • 1 ui gesnippers

  • 3 chipotle pepers in adobosaus

  • 400 gram zwarte bonen (blik)

  • 200 gram mais (blik)

  • 425 ml passata

  • 350 ml runderbouillon ( of water met een runderbouillonblokje)

  • 2 eetlepels tomatenpuree

  • 4 teentjes knoflook ( geperst of geraspt)

  • 2 theelepels komijnpoeder

  • 2 theelepels korianderpoeder

  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder

  • 1/4 theelepel chilipoeder

  • 1/2 theelepel kaneel

  • 2 eetlepels geraspte pure chocolade met minstens 70% cacao

  • Crème fraîche

Bereidingswijze

  • Snijd het stoofvlees in blokjes van ongeveer 3 cm. Verhit olie in een grote pan en bak het rundvlees in 2 porties goed bruin. Schep het vlees vanuit de pan in de slowcooker.
  • Bak vervolgens in dezelfde pan de spekjes met de ui en knoflook. Voeg de chipotle pepers en de tomatenpuree toe en bak nog 1 minuut door.
  • Voeg het spek- uimengsel toe aan het rundvlees. Voeg vervolgens de passata, bouillon en alle kruiden toe. Zet de slowcooker 4 uur op high of 6 uur op low.
  • Voeg het laatste half uurtje de zwarte bonen en de mais toe en haal eventueel de deksel van de slowcooker om de saus wat in de laten koken. Voeg vlak voor bereiden de geraspte chocolade door.
  • Serveer deze stoofschotel met rijst, taco’s of wraps. Garneer met wat verse koriander, limoen en crème fraîche.

  • Tips: Uiteraard kun je de zwarte bonen vervangen door bijvoorbeeld kidneybonen of een andere bonenmix.

Pin hieronder de afbeelding direct op je eigen favoriete bord! Klik op deze link om de rest van mijn recepten te zien op Pinterest!

 

4 Comments

  1. Echt een heel erg lekker recept, super intens en rokerig van smaak, best wel pittig voor sommige mensen maar dan is de crème fraiche inderdaad een welkome aanvulling! 👍

     
    • funkyfoodbyniki

      Super leuk om te horen Sharon! Wij houden van pittig eten dus had het recept bewust al met andere eters getest voordat ik het uitwerkte voor op mijn blog. Het moet natuurlijk wel geschikt zijn voor het grotere publiek haha!

       
  2. Waar koop je chipotle pepers in adobosaus?

     
    • funkyfoodbyniki

      Hoi Helene,

      Ik koop ze bij de Albert Heijn, je kunt op het ingrediënt klikken in de ingrediëntenlijst. Dan zie je welk product ik bedoel.

       

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*