Snickerdoodle tulband met gezouten karamelsaus

Een keer wat anders bakken? Maak dan deze Snickerdoodle tulband met gezouten karamelsuas. Mocht je denken snickerdoodlewattes? Snickerdoodles zijn Amerikaanse kaneelkoekjes, dit is dan ook een recept voor een heerlijk rijke kaneelcake.

Begin deze maand stond er een dagje Rotterdam gepland, dit was ons verjaardagscadeau aan mijn broer Bas die jarig was.

Aangezien onze hele familie gek is op lekker eten besloten we er een “culinair” uitstapje van te maken. We starten bij mijn favoriete winkel: Kookpunt op het noordplein. Hier kocht ik een nieuwe bakvorm namelijk de Nordic Ware Jubilee Bundtcakevorm. Vervolgens hebben we gelunched bij de foodhallen in Rotterdam om vervolgens te struinen bij de markthal. Het was een zeer geslaagde dag!

De volgende dag ben ik druk op zoek gegaan naar allerlei tulband recepten. Pfoee ik kan mededelen dat mijn to-cook-list die dag bijna is verdubbeld, zoveel inspiratie opgedaan en nog zoveel wat ik wil maken.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor onderstaand recept van Sprinklebakes.com.

Het oorspronkelijke recept voor deze snickerdoodle tulband is in cups, voor een paar euro koop je bij de Xenos, Blokker of zelfs bij de AH een set maatcups. Ik vind het ideaal, je hoeft namelijk niets af te wegen maar schept gewoon zo iets uit bijvoorbeeld een pak bloem.

Mocht je geen maatcups hebben dan kun je onderstaande recept ook omrekenen naar grammen. Google even op omrekenen cups naar grammen en je kunt aan de slag!

Snickerdoodle tulband met gezouten karamelsaus

Recipe by funkyfoodbyniki
Servings

16

servings
Prep timeminutes
Cooking timeminutes
Calorieskcal

Ingrediënten

  • Voor de Snickerdoodle cake   

  • 2 1/2 cups bloem

  • 2 theelepels baksoda

  • 1 theelepel zout

  • 1 3/4 cup kristalsuiker

  • 1/2 eetlepel kaneelpoeder

  • 350 ml volle koffiemelk

  • 1 cup Griekse Yogurt of zure room

  • 2 eieren, los geklopt

  • 1/2 cup gesmolten roomboter

  • Voor de gezouten karamelsaus

  • 1 cup kristalsuiker

  • 8 eetlepels ongezouten roomboter in blokjes

  • 1/2 cup slagroom

  • 1/2 theelepel vanille extract

  • Maldon zeezout of ander fijn zeezout.


Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet de tulbandvorm in, hier kun je het beste een bakspray voor gebruiken. 
  • Meng in een kom de bloem, baksoda, zout, kristalsuiker en kaneel door elkaar. Voeg de koffiemelk, yoghurt, eieren en vanillearoma toe. Meng met een mixer of met de hand door totdat het een geheel wordt. Voeg tenslotte de gesmolten boter toe en meng ongeveer 2 minuten goed door. Let er bij het bereiden van een cake altijd op dat je niet te lang mengt, hierdoor wordt een cake taai.
  • Giet het beslag in de ingevette vorm en bak 40 tot 50 minuten. Maak ondertussen de gezouten karamelsaus van stap 4. Controleer met een cake tester of met een saté prikker of je cake gaar is. De cake is gaar als de prikker schoon uit de cake komt. Laat de  cake enkele minuten afkoelen in de vorm en draai hem vervolgens om boven een taartrooster om volledig af te laten koelen.
  • Smelt de kristalsuiker in een pan op medium-hoog vuur.  Laat de karamel rustig kleuren tot hij amberkleurig is. Voeg vervolgens alle boter toe en blijf roeren met een garde. Na een minuut of 2 te hebben geroerd haal je de pan van het vuur en voeg de de slagroom toe, terwijl je constant roert met de garde. Wanneer je een glad mengsel hebt voeg je tenslotte de vanille en een flinke snuf Maldonzout toe. Let op bij het maken van de karamel en weersta de neiging om te proeven, dit kan namelijke lelijke brandwonden veroorzaken. Giet de karamel over in een schaaltje en laat minimaal een half uur afkoelen in de koelkast. Giet de karamel over de cake en bewaar de overige saus om de individuele puntjes mee te serveren.

  • Deze cake is ook al heerlijk zonder de karamelsaus, voeg ook eens wat stukjes appel toe aan het recept!

Kijk ook eens bij onderstaande recepten als je zin hebt om te bakken!

Klik op deze link om de rest van mijn recepten te zien op Pinterest en direct je favoriete te pinnen op je eigen borden!

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*