Sticky harissakip met couscous

Sticky harissakip met couscous

Vandaag weer een super makkelijk recept voor een doordeweekse avond. Deze keer Sticky harissakip met couscous en kikkererwten. Een soort traybake met heerlijke zoet pittige kippendijen.

Wat is harissa?

Harissa is een pittige rode saus afkomstig uit Noord-Afrika en bestaat onder andere uit: pepers, tomaat, komijn, koriander en knoflook. Het is te vergelijken met sambal en chilisaus alleen vind ik het persoonlijk veel aromatischer.

Mocht je niet van pittig eten houden, maak deze Sticky Harissakip met couscous dan toch ;-). Doordat je de pikante harissa mengt met honing krijg je een zoet-pittige saus die te vergelijken is met sweet chilisaus.

Harissa haal je gewoon bij de AH, mocht je het niet in huis hebben en geen tijd of zin hebben om het te halen, probeer dit recept dan met sweetchilisaus. Smeer de kippendijen dan in met chilisaus in plaats van het honing-harissamengsel.

Tot twee jaar geleden aten wij niet zo vaak couscous en harissa had ik helemaal nog nooit gegeten. De Aziatische keuken was ik volop aan het ontdekken. Opeens kwam ik overal Ottolenghi tegen, met zijn Midden-Oosterse recepten. Daar waren opeens de rozenharissa, de couscous en de ingelegde citroen. Steeds vaker probeer ik deze ingrediënten te gebruiken en de Midden- Oosterse keuken verder te ontdekken.

Met dit recept wil ik laten zien dat ook de Midden-Oosterse keuken erg toegankelijk kan zijn. Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat als je het recept hebt geprobeerd!

Op zoek naar meer makkelijke recepten uit de oven? Klik dan eens op een van onderstaande afbeeldingen

Sticky harissakip met couscous

5 from 1 vote
Recipe by funkyfoodbyniki
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes

Vandaag weer een super makkelijk recept voor een doordeweekse avond. Deze keer Sticky harissakip met couscous en kikkererwten. Een soort traybake met heerlijke zoet pittige kippendijen.

Ingrediënten

  • 4 kippendijenfilets

  • 2 eetlepels harissa

  • 2 eetlepels honing

  • 1 eetlepel boter

  • Sap van 1 limoen

  • 150-200 gram kikkererwten uit blik

  • 200 gram couscous

  • 1 ui

  • 1 bouilonblokje ( kip of groente)

  • Verse koriander

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
  • Verwarm in een pannetje, de boter, harissa en de honing. Roer dit door en voeg de sap van een halve limoen toe. Laat het 2-3 minuten inkoken.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrooi de kippendijen met zout en peper. Haal de kippendijen vervolgens door het harissa-honing mengsel en leg op de bakplaat.
    Bak de kippendijen in 30 minuten gaar in de oven. Bestrijk ze elke 10 minuten opnieuw met het mengsel, zodat er een lekkere kleverig laagje ontstaat.
  • Snipper, gedurende de laatste 10 minuten, een ui en fruit deze met een teentje knoflook aan in een pan. Verkruimel het bouillonblokje en voeg toe aan de pan. Haal de pan van het vuur en voeg vervolgens gelijke delen couscous en water toe.
    Bij mij past 200 gram couscous in een grote beker, ik vul dezelfde beker met water en voeg dit toe aan de couscous in de pan. Roer door en laat met de deksel op de pan 5 minuten staan.
  • Haal de bakplaat uit de oven en leg de kippendijen op een bord. Giet de couscous vanuit de pan op de bakplaat en roer met een vork los. Voeg de kikkererwten en de fijngesneden koriander toe. Roer goed door zodat de couscous de rest van de marinade van de bakplaat op kan nemen. Besprenkel met de sap van de andere helft van de limoen en serveer de couscous met de kippendijen.

  • Geen harissa in huis? Gebruik dan Sweet-chilisaus en laat de honing achterwege. Of gebruik Siracha in plaats van de harissa en hou voor de rest het recept aan.

Tag @FunkyFoodbyNiki op Instagram en gebruik de hashtag #Funkyfoodbyniki

Pin dit recept!

Volg @FunkyFoodbyNiki op Pinterest

Heb jij dit recept gemaakt?

Follow us on Facebook

Pin hieronder de afbeelding direct op je eigen favoriete bord! Klik op deze link om de rest van mijn recepten te zien op Pinterest!

KokenKoken

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*