Turkse Pizza Lahmacun

Turkse pizza oftewel Lahmacun

Vandaag een van de meest bekende Nederlandse streetfood gerechten, namelijk Lahmacun oftewel Turkse Pizza.

Op onze Big Green Egg bakken we regelmatig pizza’s en onlangs ook weer eens flammkuchen. Op zoek naar nieuwe inspiratie om onze pizza steen weer eens voor andere doeleinden te gebruiken stuitte ik op een recept voor Lahmacun. Uiteraard werd dit mijn nieuwe weekend project.

Turkse pizza herinneringen

Mijn middelbare school zat niet echt in het centrum, maar net buiten Den Helder. Vanaf de 4e verhuisde we van de gewone middelbare school naar het studiehuis voor de bovenbouw, met uitzicht op zee en de Texelse boot.

Het voordeel van deze school was dat het veel kleinschalig was, maar vooral dat we dicht bij de stad zaten. In de pauze liepen we even naar de Dekamarkt voor een pizzabroodje, of zoals de rest van de school naar X1.

Bij X1 verkochten ze Turkse pizza’s en verse Turkse broodjes. In alle pauzes stonden we hier voor mijn gevoel altijd met de hele school. Maar wat wil je ook, een Turkse pizza koste €1,50 en met döner was je €3,00 kwijt en zat je de rest van de dag vol.

Terwijl ik deze pizza’s sta te bakken op mijn barbecue komen deze geuren en herinneringen weer boven en al voor dat ik ze geproefd heb weet ik dat dit lekker is, ik ruik het gewoon. Goedgekeurd zijn ze zeker, anders had ik ze ook niet op mijn blog gezet.

Uiteraard kun je deze pizza’s dus op de pizzasteen van je bbq bakken, maar in het recept ben ik gewoon even uitgegaan van de koekenpan. Heb je wel zin in zelfgemaakte Turkse pizza’s, maar geen zin om deeg te maken? Gebruik dan tortilla’s of Libaneens platbrood als bodem, dit is tegenwoordig in bijna elke supermarkt te verkrijgen op de broodafdeling.

Ik gebruik in dit recept Ajvar, dit is een paprika-aubergine puree welke veel gebruikt wordt in de Turkse keuken.

Lahmacun / Turkse Pizza

Recipe by funkyfoodbyniki
Servings

8

servings
Prep time

1

hour 

45

minutes
Cooking time

10

minutes

Ingrediënten

  • Voor het deeg

  • 350 gram bloem

  • 7 gram droge gist

  • 350 gram Turkse of Griekse yoghurt

  • 1 theelepel bakpoeder

  • Snufje zout

  • Voor de topping

  • 1 ui

  • 1 bosje peterselie

  • 1 rode puntpaprika

  • 1 groene peper

  • 1 theelepel chilipeper of chilivlokken

  • 2 eetlepels ajvar

  • 400 gram rundergehakt

  • Om te serveren

  • Knoflooksaus

  • Sambal of Siracha

  • 1 zoete ui in dunne ringen

  • IJsbergsla

  • Komkommer

  • Tomaat

Bereidingswijze

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een beslagkom. Roer met een lepel door elkaar en kneed het vervolgens met de hand tot een samenhangend deeg. Bestuif het lichtjes met bloem en laat het in de beslagkom 1,5 uur rijzen onder een theedoek.
  • Snij de ui, de knoflook, de peper en de paprika in grove stukken. Pluk de blaadjes peterselie van de takjes. Maal alles samen met de 2 eetlepels ajvar en de chilivlokken tot een grove pasta met behulp van de staafmixer of keukenmachine. Breng op smaak met wat zout. Meng het tenslotte met de gehakt en zet in de koelkast tot je het nodig hebt.
  • Kneed het deeg nog even vluchtig door en verdeel het in 8 gelijke delen. Bestrooi het aanrecht met wat bloem en rol elke bol deeg uit tot een dunne pizza. Draai het deeg na elke keer rollen met de deegroller een kwartslag, zo voorkom je dat het deeg vastplakt.
  • Bestrijk elke pizza met wat van het gehaktmengsel, let op doe dit niet te dik. Ik gebruik zelf altijd een pannenlikker om het te verdelen.
  • Verwarm een koekenpan op hoog vuur en bak de pizza’s in 5 minuten gaar met de deksel op de pan. Beleg de pizza’s met ijsbergsla, ui, komkommer, tomaat, knoflooksaus en siracha of sambal.

  • Variatietip: Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om nog shoarma of döner toe te voegen aan je Turkse pizza.

Kijk ook eens bij deze recepten!

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*