Vandaag een van de meest bekende Nederlandse streetfood gerechten, namelijk Lahmacun oftewel Turkse Pizza.
Op onze Big Green Egg bakken we regelmatig pizza’s en onlangs ook weer eens flammkuchen. Op zoek naar nieuwe inspiratie om onze pizza steen weer eens voor andere doeleinden te gebruiken stuitte ik op een recept voor Lahmacun. Uiteraard werd dit mijn nieuwe weekend project.
Turkse pizza herinneringen
Mijn middelbare school zat niet echt in het centrum, maar net buiten Den Helder. Vanaf de 4e verhuisde we van de gewone middelbare school naar het studiehuis voor de bovenbouw, met uitzicht op zee en de Texelse boot.
Het voordeel van deze school was dat het veel kleinschalig was, maar vooral dat we dicht bij de stad zaten. In de pauze liepen we even naar de Dekamarkt voor een pizzabroodje, of zoals de rest van de school naar X1.
Bij X1 verkochten ze Turkse pizza’s en verse Turkse broodjes. In alle pauzes stonden we hier voor mijn gevoel altijd met de hele school. Maar wat wil je ook, een Turkse pizza koste €1,50 en met döner was je €3,00 kwijt en zat je de rest van de dag vol.
Terwijl ik deze pizza’s sta te bakken op mijn barbecue komen deze geuren en herinneringen weer boven en al voor dat ik ze geproefd heb weet ik dat dit lekker is, ik ruik het gewoon. Goedgekeurd zijn ze zeker, anders had ik ze ook niet op mijn blog gezet.
Uiteraard kun je deze pizza’s dus op de pizzasteen van je bbq bakken, maar in het recept ben ik gewoon even uitgegaan van de koekenpan. Heb je wel zin in zelfgemaakte Turkse pizza’s, maar geen zin om deeg te maken? Gebruik dan tortilla’s of Libaneens platbrood als bodem, dit is tegenwoordig in bijna elke supermarkt te verkrijgen op de broodafdeling.
Ik gebruik in dit recept Ajvar, dit is een paprika-aubergine puree welke veel gebruikt wordt in de Turkse keuken.
Kijk ook eens bij deze recepten!